İnönü Hükümeti çekildi
CHP’nin koalisyon ortakları olan Yeni Türkiye Partisi ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 17 Kasım 1963 yerel seçimlerinde iyi bir sonuç elde edemeyince, oy kaybına uğradıkları gerekçesiyle hükümetten çekildiler. Bunun üzerine Başbakan İnönü, 2 Aralık 1963’te istifa etmek zorunda kaldı ve yeni bir hükümet kurmak için çalışmalara başladı. Bu kez bağımsızların desteğini elde eden İnönü, 25 Aralık 1963’te 175’e karşı 225 oyla güvenoyu aldı. İçinde üç bağımsız milletvekilinin de bulunduğu kabine, İnönü’nün kurduğu 10’uncu kabineydi.
Bu sırada ekonomik sorunlara ek olarak Kıbrıs krizi de derinleşmiş, adada Türklere karşı şiddet olayları giderek artmıştı. Tüm diplomatik girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale kararı da ABD Başkanı Johnson tarafından durdurulmuştu. Bu dış problemlere ek olarak hükümet içinde huzursuzluk ve iktidar kavgası bitmek bilmiyordu.
4 Ocak 1964’ten beri işbaşında olan İnönü Hükümeti, muhalefetin Meclis içinde hükümeti devirecek bir güce ulaştığını görünce, 1965 bütçesinin kabulünü bir güvenoylamasına dönüştürdü. 13 Şubat 1965 günü yapılan oylamada, bütçe 197’ye karşı 225 oyla reddedilince de istifasını verdi.
191 kişilik CHP Grubu’nun tam kadro katıldığı oylamada ilginç görüntüler de yaşandı. Henüz yeni ameliyat geçirmiş olan AP İçel Milletvekili Burhan Bozdoğan oyunu sedyeyle gelerek kullanırken, felç geçiren CHP Tokat Milletvekili Ali Rıza Ulusoy, kaburga kemiği kırılan Kocaeli Milletvekili Nihat Erim ve katılması son dakikada gerçekleşen Mardin Milletvekili Talât Oğuz, arkadaşlarının sevgi gösterileriyle karşılandılar.