Altın ve gümüş olmak üzere iki çeşidi vardır. Yüksek askeri okullardan, Hukuk Mektebi’nden ve Dar-ül Muallimin’den (Öğretmen Okulu) birincilikle mezun olanlara altın, ikinci olanlara ise gümüşü verilirdi.
Mustafa İsmet’e (İnönü) bu madalya 26 Eylül 1906’da Harp Akademisi’nden kurmay yüzbaşı olarak birincilikle mezun olması nedeniyle verilmiştir.
Madalya iki adet defne yaprağının birleştirildiği bir oval çelenk formundadır. Çelenk alttan fiyonk yapılmış, üstten ise ay yıldız ile bağlanmıştır.
Kolağası (Önyüzbaşı) İsmet Bey’e (İnönü) Yemen muharebeleri sırasında gösterdiği yararlılık nedeniyle 27 Kasım 1911 tarihinde verilmiştir.
Yarbay İsmet Bey’e (İnönü) bu madalyanın veriliş tarihi 16 Ağustos 1915’dir.
Liyakat madalyaları 1890 yılından itibaren verilmeye başlanmıştır. Altın ve gümüş olmak üzere iki çeşittir. Ön yüzünde “El Gazi” tuğralı Osmanlı arması, arka yüzünde “Sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur” yazısı bulunur. Kırmızı renkli, kenarı yeşil çizgili bir şeridin ucunda hem altın hem de gümüşü 25 mm çapındadır.
Gümüş Liyakat Madalyası Miralay İsmet Bey’e (İnönü) Birinci Dünya Harbi sırasında 1916 tarihinde verilmiştir. Şeridinin kılıçlı olması madalyanın muharebe meydanlarındaki hizmetleri dolayısıyla verildiğini gösterir.
Öte yandan, İsmet Paşa’nın Genelkurmay Başkanlığı’ndaki sicil dosyasının incelenmesinden, bu madalyanın daha önce de bir kere İsmet Paşa’ya verilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Veriliş tarihi yine Genelkurmay sicil dosyasındaki kayıtlara göre 1903 yılıdır. Ancak bu madalyanın kendisi günümüze ulaşmamıştır.
Adından da anlaşılacağı üzere, Liyakat Madalyası’nın “altın” olanıdır. Ağırlığı 7.50 gramdır. Tıpkı gümüş liyakat madalyası gibi, ön yüzünde “El Gazi” tuğralı Osmanlı arması, arka yüzünde “Sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur” yazısı bulunur. Kırmızı renkli, kenarı yeşil çizgili bir şeridin ucunda, gümüşü gibi 25 mm çapındadır. Madalya şeridinin kılıçlı olması, muharebe meydanlarındaki hizmetlerden dolayı verildiğini gösterir.
Gümüşüne oranla çok daha az kişi bu madalyaya hak kazanabilmiştir.
Miralay İsmet Bey’e (İnönü) veriliş tarihi Birinci Dünya Harbi sırasında ve 1916 yılıdır.
Daha önce Yemen’deki hizmetleri nedeniyle bu nişanın 4. derecesine layık görülmüş olan Miralay (Albay) İsmet Bey’e bu defa 1916 yılında bu nişanın ikinci derecesi tevcih edilmiştir. Nişan ve şemsesinin kılıçlı olması, nişanın savaş meydanındaki hizmetleri nedeniyle verilmiş olduğunu gösterir.
Nişan ve şemsesinin kılıçlı olması, nişanın savaş meydanındaki hizmetleri nedeniyle verilmiş olduğunu gösterir.
Miralay İsmet Bey’e Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında verilmiştir.
Birinci Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde görev yapan İsmet Bey’e (İnönü) ait 4 adet Harp Madalyası bulunmaktadır.