Mehmed Âkif’s Independence March is adopted
In its session on March 12, 1921, The Grand National Assembly of Turkey adopted the poem İstiklal Marşı (Independence March) Mehmed Âkif Bey (Ersoy) penned as the national anthem of Turkey.
The idea of a national anthem was first proposed by İsmet Pasha. It was believed that similar to the French anthem “La Marseillaise,” which carried the national joy of the French Revolution, an anthem that could be song collectively by the entire nation would be very useful in uniting the people and upholding their passion and dedication for the National Struggle.
İsmet Pasha conveyed the idea to the Ministry of Education and a poetry competition was held thereafter. However, none of the 700 works participating in the competition was deemed worthy. Through the initiative of Deputy Minister Hamdullah Suphi Bey, a special invitation was extended to Mehmed Âkif Bey and the renowned poet wrote the ten-stanza anthem that begins with the verses, “Fear not; For the crimson banner that proudly ripples in this glorious dawn, shall not fade, / Before the last fiery hearth that is ablaze within my homeland is extinguished.
The poem was first recited at the Grand National Assembly’s session on March 12, 1921. The assembly was overcome by a flood of excitement after Hamdullah Suphi finished reading the anthem in his stentorian voice. Hence, Mehmed Âkif’s anthem, which, in the words of Konya Deputy Refik Bey (Koraltan), “articulated the spirit of the nation,” was adopted as the Independence March of Turkey.
Değerli Dostlarımız,
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” nedeniyle, Pembe Köşk olarak bilinen İSMET İNÖNÜ EVİ, 26 Ekim-01 Aralık 2024 tarihleri arasında her gün saat 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 arasında okullarımızın ve halkımızın ziyaretine ücretsiz olarak açılacaktır.
Pembe Köşk senede iki defa açılıyor ve her seferinde değişik konular işleniyor.
Müzede bu yıl, “Cumhuriyetimizin 101. Yıl Dönümünü Kutluyoruz – İnönü ve Gazetecilik” konulu fotoğraf, belge ve nesne sergisi yer alacaktır.
Ziyaretçiler bir yandan Cumhuriyet’in getirdiği kazanımları hatırlarken, İsmet İnönü’nün demokrasinin dördüncü gücü olan basına yaklaşımını ve çeşitli dönemlerde gazetecilerle olan birlikteliklerini izleyebileceklerdir.
Bu arada siz dostlarımla paylaşmak istediğim bir konu var.
Babam özellikle genç gazetecilerle ilgilenirdi.
İşte o muhalif gazetecilerden birinin, daha mesleğinin başında 1945 yıllarında devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile beraber çekilmiş bir fotoğrafı var.
Sekiz sene sonra beni babamdan istemeye gelecek olan o gazeteci Metin Toker’di…
Serginin bir bölümünü 100. Doğum Yılında, “Pembe Köşk’teki Gazeteci: Metin Toker” e ayırdık.
26 Ekim 2024 Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren ziyaretinizi bekler, saygılarımı sunarım.
Özden TOKER
İnönü Vakfı Başkanı
Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümü nedeniyle, 24 Temmuz 2024 Çarşamba günü İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Belediyesi ve Şişli Belediyesi’nce saat 18.00’de Heybeliada İnönü Müze Evi’nde “Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 101. Yılı” konulu toplantı düzenlenecektir. Konuşmacı olarak Prof. Dr. Sayın Ahmet Saltık katılacaktır. Konusu: “21.Yüzyılda Küresel Sağlık Sorunsalı: Sağlığa Erişim Hakkı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri”.
PROGRAM:
24 Temmuz 2024 Çarşamba
“Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 101. Yılı”
Yer: İnönü Evi Müzesi
Refah Şehitleri Cd. No:59 Heybeliada-İSTANBUL
Tel: 0 216 351 84 49
İnönü ve Okumak
Okumak, ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün yaşamında her zaman önemli bir yer tutmuştur.
Almanca, İngilizce ve Fransızca eserleri, özgün baskılarından okumayı severdi. Özel kütüphanesindeki 7 bin cilde varan kitabı, fizik kimyadan astronomiye, askerlikten edebiyata kadar hemen her konuya ilgisiyle, entelektüel bir kişiliğe sahipti.
Sergimizde, bu kitaplardan bazı örnekleri ve onları okurken oğullarına yazdığı, kitaplardan bahsettiği mektuplarını bulacaksınız. Ayrıca Özden İnönü’nün oynadığı bebekleri ve İnönü Ailesinin özel eşyalarını da görebileceksiniz.
Sergimiz 20 Nisan – 26 Mayıs 2024 tarihleri arasında her gün 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatlerinde ziyaretçilerimize ücretsiz olarak açık olacaktır.
Hepinizi sergimize bekliyoruz.
İsmet İnönü ve dönemi ile ilgili tartışmalı konuları tarafsız bir gözle incelemeye çalıştık. Tarihsel çerçeveyi tam olarak bilmeden ya da geçmişin ayrıntılarına yeteri kadar önem vermeden; geçmişten politik malzeme devşirmeye çalışmak; maalesef politikanın tabiatında var. İnönü Vakfı olarak; tarihsel gerçekliğin politik tartışmalardan değil de; bilimsel ve akademik çalışmalardan oluştuğunu düşünüyoruz.