Sevr Antlaşması imzalandı
I. Dünya Savaşı sonrasında, İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti Hükümeti arasında 10 Ağustos 1920’de imzalanan barış antlaşmasıdır. Sevr, savaş sonrası imzalanan barış antlaşmalarının en ağırıdır ve Türklere hayat alanı bırakmamak üzerine inşa edilmiştir.
Sevr Antlaşması, adını son müzakerelerin ve imza töreninin gerçekleştiği Paris’in Sevr banliyösünden alır. Yunanistan dışında hiçbir devlet tarafından onaylanmadığı için yürürlüğe girmemiştir, ancak Büyük Millet Meclisi orduları Eskişehir savaşında bozulup da Sakarya’nın doğusuna çekildiklerinde Lloyd George’un, “Yunanlıların artık Sevr’de elde ettikleriyle yetinmelerine bir gerek kalmadığını” söylemesi de siyasal gerçeğin ta kendisidir.
Fakat bu antlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafından hiçbir zaman kabul edilmemiştir. Mustafa Kemal, 1921 başında United Telegraph muhabirine verdiği demeçte, “Siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığımızı imhaya ve sonuç olarak yaşama hakkımızı inkâr ve ortadan kaldırmaya yönelik olan Sevr Antlaşması bizce mevcut değildir,” demiştir.
Sevr’i yırtan, son tahlilde Türk süngüleri olmuştur.