Yakın bir çalışma arkadaşı: Faik Ahmet Barutçu
1894’te Trabzon’da doğan Faik Ahmet Barutçu, Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti’nin kurucusu ve başkanı Barutçuzade Hacı Ahmet Hami Bey’in oğludur. 1918’de İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirerek Trabzon’a dönen Faik Ahmet, burada İstikbal gazetesini çıkardı. Zaman zaman Mustafa Kemal Paşa’yı bile eleştirmekten çekinmeyen, ama bütünüyle Kurtuluş Savaşı’nın yanında yer alan İstikbal, 1922’ye kadar Anadolu basınının önde gelen yayın organı oldu.
Ali Şükrü Bey’in Topal Osman tarafından öldürülmesinden açıkça devletin zirvesini sorumlu tutan Faik Ahmet, 1939’da CHP’den Trabzon Milletvekili oldu. Barutçu, 1. ve 2. Hasan Saka Hükümetlerinde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. Bu yıllarda hoşgörülü ve muhalefete saygılı bir siyasetçi olarak tanındı. 1950’den itibaren de CHP’de Grup Başkan Vekili oldu. DP iktidarına sert eleştiriler yönelterek demokrasiyi ve basın özgürlüğünü savundu. 14 Mart 1959’da Ankara’da öldü.
Ölümünün ardından CHP’li Ferda Güley, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kemanını gömdük, geriye biz kemençeler kaldık,” demiştir.