İsmet Paşa hayatı boyunca sigarayı bırakmak istedi
İsmet Paşa, sayısız sigara bırakma teşebbüslerine ait ilk notu, günlüğüne 7 Ağustos 1929’da düştü: ”Öğle vakti cigarayı bıraktım.”
Bu nota rağmen İsmet İnönü, ileri yaşlarına kadar sigara içmekten vazgeçemedi. Doktoru Prof. Dr. Zafer Paykoç, İsmet Paşa’nın sigarayla mücadelesini yıllar sonra şöyle anlatıyordu:
“En güç bırakabildiği şeyin sigara olduğunu sık sık yinelerdi. Bir gün aramızda bu nedenle sert bir konuşma oldu. Bir aralık sigaraya yeniden başladığını ve günde 2-4 tane içtiğini öğrendim. Sigaranın zararı hakkında tekrar uyardım, rica ettim. Belki de suçüstü yakalanmanın etkisiyle kızar gibi göründü, ‘Canım, sigarama karışmaya hakkın yok. İşte birkaç tane içiyorum. Bana eziyet etmeyiniz,’ dedi.
Bir an şaşırdım. Kendisinden böyle bir karşılık beklemiyordum. Cesaretimi toplayarak, ‘Sigara size çok zararlıdır paşam, fakat can sizin, nasıl isterseniz öyle yapınız. Ama kendinize lütfen başka bir doktor bulmalısınız,’ dedim. Herhalde bu karşılığı beklemiyordu. Israr etmedi, sigarasını söndürdü. ‘Peki içmem, sert doktoru dinlemekten başka ne yapabilirim?’ dedi ve Atatürk’le ilgili şu hikâyeyi anlattı:
Ölümünden bir yıl kadar önce Atatürk, hastalığı hakkında Paşa’ya içini dökmüş. Çok üzüntülüymüş. Hastalığının içki nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığı olduğunu öğrendiğini ve akıbetini bildiğini söylemiş ve eklemiş: ‘Beni en çok üzen şey, bugüne kadar doktorlarımdan hiç birinin gerçek durumumu anlatıp, içkiyi mutlaka bırakmam gerektiğini söylememiş olmasıdır. Yoksa hiç tereddüt etmeden bırakırdım ve belki de bu hallere düşmezdim.’
Paşa, bu hikayeyle, hem gönlümü almış oluyor, hem de davranışımı anlayışla karşılıyordu.”