İnönü Kahire’de Roosevelt ve Churchill ile görüştü
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 4-7 Aralık 1943 tarihleri arasında ABD Başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Churchill ile Kahire’de görüştü.
Roosevelt ve Churchill, ısrarla Türkiye’nin de Almanya’ya karşı savaşa girmesini istiyor ve Müttefik hava kuvvetlerinin Türkiye’de üslenmesini talep ediyordu. Ancak Almanlar Bulgar sınırında beklerken, Türkiye’nin birkaç müttefik uçağı ile savunulamayacağı ortadaydı. Bu nedenle İnönü, Müttefikler’in ikinci sınıf sorunlarını çözmek için asla Türkiye’yi riske atmaya niyeti olmadığını söylüyor ve Osmanlıların son savaşta yaptığı hataları tekrarlamayacağını vurguluyordu. Şayet Türk ordusu yeterince donatılacak olursa, Türkiye savaşa hatırı sayılır bir rol oynamak için katılabilirdi. İnönü, zaman kazanmak amacıyla, sürekli Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın çok yüksek taleplerini öne sürüyordu.
İnönü’nün eski bir asker olması, özellikle Roosevelt karşısında sağlam bir mantıkla direnmesini sağlıyordu. İngiliz Genelkurmayı, Türkiye’deki ilkel ulaştırma ağının ancak üç yıl içerisinde savaşa hazır hale getirilebileceğini daha önce belirlemişti. Bunu gerekçe gösteren İnönü, Müttefikler’in 15 Şubat 1944 tarihine kadar süre tanıma isteğine de direndi. İnönü, son koz olarak TBMM’ye danışması gerektiğini öne sürdü.
Bu oyalama taktikleri, Müttefikler’in giderek artan baskısına rağmen Türkiye’nin II. Dünya Savaşı dışında kalmasını sağlamıştır.