Yunan ordusuna nota: “Bursa da yakılmasın!”
İtilaf Devletleri, Bursa’nın da yakılmaması için 8 Eylül 1922’de Yunanistan’a sert bir nota verdi. İngiliz Yüksek Komiseri Sir Horace Rumbold, bu yöndeki raporunda, “Bursa’nın da Eskişehir ve Uşak’ın akıbetine uğramasından korkmak için sebepler vardır. Pellé, Yunanlıların Bursa’yı yakmak niyetinde olduğunu Fransız Konsolosluğu ajanından öğrenmiştir. Üç müttefik subaydan kurulu bir misyonun Bursa’ya gönderilmesini uygun bulduk. Yunan valisine çok sert ihtarlar yapıldı,” diyordu.
Uyarı etkili olmuş ve İtilaf Devletleri temsilcileri sayesinde Bursa harabeye dönmekten kurtulmuştur. Ancak yakılan şehirler sadece Eskişehir ve Uşak değildi. Başta Turgutlu, Salihli ve Alaşehir olmak üzere, Ege’nin birçok mamur ve müreffeh kasabasında da yangınlar çıkarılmıştı. Bazı binalar içindeki insanlarla birlikte ateşe verildiğinden, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, esir Yunan generallerini bu barbarlığın bedeli olarak kurşuna dizmekle tehdit etmek zorunda kalmıştı.
Bu tarihten beş gün sonra çıkacak olan İzmir yangınının akşamında İnönü, defterine şu notları düşmüştü:
“Akşam yangın. Amiral Brock’un geceyarısı isnadatı. Tahkik ve tekzip. (Asker tarafından petrol dökülüyormuş.) Gece dolaştım.”